Authors
1 Assistant Professor of Architecture, Science and Arts University , Yazd, Iran
2 Teacher of Farhangian University
Abstract
Keywords
نظام تعادل معماری و قوانین آن
راه وصول به تعادل در معماری
سمية أميدواري[1]
زینت ریحانی[2]
چکیده
تعادل به عنوان جوهره تکامل نفس و لازمه حرکت در سیر کمالی انسان می باشد. معماری به عنوان حقیقتی برآمده از دستان هنرمند، باید واجد این تعادل باشد و لذا تعادل به عنوان جوهره معماری در پاسخ به خواستههای نفس انسان تعریف میشود. این مقاله مبتنی بر روش توصیفی_ تحلیلی و از طریق روش استقرایی مصمم به تحلیل این رابطه است، بنابراین تلاش می کند تا قوانین و نظاماتی که در تعادل نفس موثر است را باز یابد. سؤال پژوهش حاضر این است که قوانین و نظامات تعادل معماری کدام است؟ در بیان قوانین و نظامات تعادل نفس میتوان به وجود جفتهای دوتایی، نسبتهای متفاوت بین آنها (تعامل، تقابل و یا تضاد)، رعایت حد مناسب در این نسبتها، حرکت، استمرار و تکامل اشاره کرد. در معماری نیز به تبع نفس انسان، این تعادل دارای مراتب مختلف بوده است. وجود مراتب تعادل معماری از یک سو و قوانین شش گانهای که مترتب بر هر مجموعه متعادلی بوده است، نشان میدهد که معماری در تناظر مستقیم با قوای فهم و ادراک انسان (معمار) میتواند واجد مراتب مختلف تعادل باشد. وجود جفتهای دوتایی، تعاملات و یا تقابلات بین آنها، تعیین حد میان آنها و در ادامه سیر حرکت، تداوم و تکامل باید در همه این مراتب جاری شود تا تحت این نظامات، تعادل در هر مرتبه معماری حاصل آید.
کلیدواژهها: تعادل، معماری، مراتب معماری، نفس.
[1] استاديار معماري دانشگاه علم و هنر يزد s.omidvari@sau.ac.ir
[2] ستاد مدعو دانشگاه فرهنـــــگیان. شیراز reihani.z44@gmail.com
القرآن الکريم.
نهج البلاغة.
الذهبي، محمد حسین(1408هـ - 1987م). اثر اقامة الحدود في استقرار المجتمع، ط2، بیروت: دار الجهرة.
رائف، فضل الله(1999م). ووضع المیزان، نظریة التوازن، بیروت: مؤسسة بحسون.
الزحیلي، محمد مصطفی(1990م). الاعتدال في التدین؛ فکرا وسلوکا ومنهجا، ط1، طرابلس: الجماهیر العظمی، منشورات جمعیة الدعوة الاسلامیة العالمیة.
زریق، معروف(1408هـ - 1989م). علم النفس الإسلامي، ط1، دمشق: دارالمعرفة.
محمد الحوطي، غادة بنت عبد العزیز(1415هـ - 1995م). التوازن معیار جمالي(تنظیر وتطبیق علی الآداب الاجتماعیة في البیان النبوي)، ط1، جدة: الناشر عبد المقصود محمد سعید خوجه.
مطهری، مرتضی(1427هـ - 2006م). العدل الآلهی، ترجمة محمد عبد المنعم الخاقاني، ط4، بیروت: الدار الإسلامیة.
--------- (1993- 1994م). عدل الهی (العدل الآلهی)، چ7، طهران: صدرا.